Weerbaarheid

De meeste kinderen hebben de flexibiliteit om zich aan te passen aan de situatie waarin zij zich bevinden, als kleine kameleons*. Echter, in de situatie waarin ouders elkaar bestrijden kunnen kinderen behoorlijk in de war raken en zelf ook verwarrend gedrag gaan laten zien aan ouders. Vanuit een beschermingsreflex willen ouders het dan vaak oplossen voor hun kind en zo nemen zij het over.

Beschermen en uitdagen zijn twee kanten van dezelfde medaille. Hoe biedt je je kind aan de ene kant de nodige houvast en aan de andere kant de kans te groeien in zijn onafhankelijkheid en zelfredzaamheid? Als ouder heb je een ankerfunctie: een stevig anker met een lang touw belet een kind niet in z'n groei naar steeds meer onafhankelijkheid en stimuleert hem om zelfredzaam heen en weer te gaan tussen twee huizen.

We helpen je te luisteren naar je kind als ware het een evenwichtsoefening: het zoeken van een evenwicht tussen enerzijds het erkennen en begrijpen van zijn last en anderzijds het vertrouwen op zijn veerkracht en vergroten van zijn weerbaarheid.

Dat ik van mijn vader houd,
doet mijn moeder soms verdriet.
En dat ik van mijn moeder houd,
Dat weet mijn vader niet.

Zo draag ik mijn geheimen mee,
en loop van hier naar daar.
Nog altijd hou ik van die twee,
die hielden van elkaar.
W. Wilmink, 'Fotoalbum'

* Steggink, D. (2009) Kamil, de groene kameleon. (SWP)