7 jun 2021
Deel:

Lezen over parallel ouderschap?

Een scheiding: de geboorte van twee gezinnen

De visie van een vreemde eend | Artikel door Martijn Roomans

Aan de hand van praktijkvoorbeelden wil Martijn Roomans in dit artikel laten zien dat opvattingen over hoe je met elkaar omgaat na een scheiding nog steeds gebaseerd zijn op het ideaal van het kerngezin. Het romantische idee dat ouders na een scheiding harmonieus samen ouder blijven is naar zijn inzicht een dwingende norm: alsof gescheiden ouders onveranderd kunnen blijven overleggen over kinderen. Als je scheidt ben je blijkbaar nog altijd niet gescheiden, stelt Martijn Roomans. Alsof kinderen niet om moeten gaan met twee verschillende ouders in twee verschillende huizen en gezinnen, met elk eigen omgangsvormen, tradities, regels, ongemakken en dynamiek. Lieve Cottyn - die naam en inhoud gaf aan parallel solo-ouderschap - schreef hier in 2016 al over: ‘Co-ouderschap houdt in dat kinderen behoefte hebben aan een ouder die respect toont voor en rekening houdt met wat de andere ouder zegt. Kinderen hebben behoefte aan ouders die elk apart hun ouderrol goed opnemen, niet zozeer aan ouders die goed overeenkomen. Als geen ander weten kinderen vaak dat overeenkomen niet meer mogelijk is’.  “Zo weinig mogelijk samen zitten, harmonie veinzen of op één lijn zitten dus. Leve het verschil!” , stelt Martijn Roomans.
 


Boek Blijven staan ondanks de storm

Handvatten voor ouders in een hoogconflictscheiding | door V. Maes & C. Cornelis | Garant 

Nog een boek voor gescheiden ouders? Worden gescheiden ouders niet genoeg rond de oren geslagen met boeken die hen vertellen dat ze samen ouders moeten blijven, ‘in het belang’ van hun kinderen? Dit boek vertelt een ander verhaal, een verhaal over parallel en solo ouderschap: de auteurs leggen in een heldere taal uit waarom het in sommige situaties niet meer lukt om ‘samen’ ouder te blijven en te overleggen over de kinderen. Naast een theoretisch kader, bieden zij vooral concrete handvatten aan ouders om zelf aan de slag te gaan, los van de andere ouder.
 
“Dit boek geeft moed en hoop en blijft toch met beide voeten op de grond. Het biedt perspectief. Voor ouders en voor kinderen. En net dat hebben we rond dit thema broodnodig.” - Bruno Van Obbergen, de Vlaamse kinderrechtencommissaris die ook het Voorwoord schreef.
 
  

Kamil, de groene kameleon 

Voor de basisschoolleeftijd | door Daniëlle Steggink

Dit prentenboek is geschikt om (op maat ) voor te lezen aan kinderen die te maken hebben (gehad) met ruzie tussen hun ouders, maar ook om zelf te lezen voor de oudere basisschoolleerling. Het verhaal gaat over Kamil, de groene kameleon. Kamil heeft een blauwe vader en een gele moeder. In het verhaal worden de gevoelens van Kamil beschreven wanneer zijn ouders steeds meer ruzie krijgen met elkaar over hun verschillende kleuren. Gevoelens van angst, verdriet en boosheid lopen door elkaar. Kamil raakt ervan in de war en heeft het gevoel dat hij het nooit goed kan doen voor allebei. Uiteindelijk komt Kamil bij een grote, wijze kameleon terecht die hem uitleg geeft over de verschillende gevoelens en antwoord probeert te geven op de vragen die hij heeft. Op deze manier komen thema's als echtscheiding, machteloosheid en schuld aan de orde. De grote, wijze kameleon kan Kamil geen oplossing geven voor zijn situatie, maar door de uitleg en de steun voelt Kamil zich wel een beetje beter.
 
 

Je hoeft het niet alleen te doen

Het boek dat er voor jou is als je ouders uit elkaar gaan/zijn | Villa Pinedo

In dit boek lees je allemaal echte verhalen van kinderen en jongeren met gescheiden ouders. Want er gebeurt tijdens een scheiding superveel in een korte tijd. De een moet verhuizen, bij de ander praten de ouders (even) niet meer met elkaar of maken ze juist veel ruzie. Dit boek gaat over heen en weer gaan tussen ouders. Over schuldgevoel ( kinderen denken weleens dat het door hen kwam dat ouders gescheiden zijn). Over de hoop dat ze weer bij elkaar komen (of juist he-le-maal niet!). En al die andere dingen die je door de scheiding van je ouders meemaakt en voelt. Want hoe je je ook voelt, weet dat je niet alleen bent. 
 


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: